Teknik SEO

Teknik SEO Nedir?

Teknik SEO Nedir ?

Teknik SEO, web sitenizin arama motorları tarafından kolayca taranabilmesi, dizine eklenebilmesi ve optimize edilebilmesi ile ilgili yöntemleri ifade eder. Teknik SEO, tüm SEO nın sadece bir parçasıdır. Çoğu pazarlamacı ve işletme sahibi, web sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) iyi sıralanma şansını artırmak için teknik SEO’ dan yararlanır.

Teknik SEO hangi konuların ele alındığını anlamak ve becerilerinizi geliştirmek için aşağıdaki başlıkları bilmeniz gerekir. Web sitenizi daha başarılı duruma getirmek için

  • Teknik SEO nedir?
  • Web sitesi oluşturma
  • HTML, JavaScript ve CSS (programlama dilleri)
  • Tarama, oluşturma ve dizine ekleme (Google’ın kendisini nasıl organize ettiği)
  • Yapılandırılmış verileri uygulama
  • Sayfa hızı
  • Kullanıcı dostu siteler
  • İnce/yinelenen içerik
  • Kanonik etiketler
  • Hreflang etiketleri 

Teknik SEO Neden Önemlidir ?

Sitenizin en iyi içeriğe sahip olması önemlidir ancak teknik SEO’ nuz yeterince iyi hazırlanmamışsa Google’da sıralama yapamazsınız. Temel olarak Google ve diğer  arama motorlarının web sitenizdeki sayfaları bulabilmesi, tarayabilmesi, oluşturabilmesi ve dizine ekleyebilmesi gereklidir. Sitenizin teknik SEO için tamamen optimize edilmesi mobil optimizasyon, güvenlik, kopya içerikten arınma, sayfa yüklenme hızının arttırılması ve daha birçok teknik optimizasyon uygulaması gerektirir. Mevcut web sitenizin teknik SEO alanında nasıl  performans gösterdiğini anlamak için kapsamlı bir teknik SEO denetimi yapmalısınız.

Web Sitenizi İnşa Etmek

Teknik bir SEO oluşturmanın ilk adımı her sayfanın düzgün çalışması için web sitenizi doğru bir şekilde kurmaktır. Sıfırdan bir web sitesi kurmak için bazı teknik SEO temelleri şöyledir:

  1. Bir alan adı satın alın. Alan adı satan ve mevcut alan adlarını organize eden ve yöneten işletmeler vardır. Wix, GoDaddy ve Domain.com piyasadaki en popüler kayıt şirketlerinden bazılarıdır.
  2. Alan adınızı bir IP adresine bağlayın. İnternet protokol adresleri (IP’ler), internetin “monastrategy.com” gibi bir alan adını  kataloglayabileceği ve düzenleyebileceği bir ifadeye çevirmesine yardımcı olan bir dizi sayıdır. Bir alan adı sunucusu (DNS), bu IP adreslerini düzenler.

URL Yapısı

Tekdüzen kaynak bulucu (URL) yapısı bir URL’nin görünümünü tanımlar. Bu yapı hem arama motorlarına hem de arama yapanlara web sayfası hakkında önemli bilgiler  verir. Örneğin birçok sayfada “HTTPS” ile başlayan web sitesi vardır. Bu harf gurubu  “Köprü Metin Aktarım Protokolü (Hypertext Transfer Protocol)  ” ve  “Güvenli Yuva Katmanı’nı  Secure Socket Layer (SSL) ” birleştiren bir URL yapısını ifade eder. Sondaki  ” S ” harfi birçok web sayfasının içeriğini ve kullanıcıların sayfaya  girdiği bilgileri güvende tuttuğunu ifade eden bir protokoldür. Bu  SSL sertifikasını arama çubuğunun sol köşesindeki küçük kilit simgesiyle gösterilen ikondan da görebilirsiniz.

HTML, JavaScript ve CSS

HTML, JavaScript, ve CSS web sayfanızı oluşturulurken kullanılan programlama dilleridir.

HTML: HyperText Markup Language  bir evin taşıyıcı duvarları gibidir. Bu dil web içeriğinizi görüntülemek için tarayıcıların gerek duyduğu temel yapıyı sağlar. Bir sitedeki başlıklar, listeler ve diğer yazılı içerikler  HTML ile hazırlanır.

JavaScript: Bu programlama dilini bir evin kullanılır hale gelmesi için gerekli olan su ve elektrik tesisatı gibi düşünebilirsiniz. Javascript bir web sitesinin bileşenlerinin dinamik ve gösterişli hale gelmesini sağlar. Örneğin sitenizin sayfalarının birinde herhangi bir konuda bir tıklama testini Javascript ile yapabilirsiniz.

CSS (Cascading Style Sheets): Basamaklı stil sayfalarını bir evin dış cephesi gibi düşünebilirsiniz. Bu programlama sayfanızın renklerini, yazı tiplerini ve genel görünümünü belirler.

Tarama, Dizine Ekleme ve Oluşturma

Web sitenizi bir  IP adresine bağladıktan ve HTML, Javascript ve CSS programlarını ekledikten sonra web sitenizi SERP’lerde görünmesini sağlamak için Google’ın ne istediğini iyi anlamanız gerekir. Google’ın web sitenizi tararken, dizine eklerken ve oluştururken attığı adımların her birini ne kadar iyi anlarsanız kullanıcıların ve arama motorların ihtiyaçlarını karşılamak için teknik SEO stratejinizi o derece iyi belirleyebilirsiniz. Arama motorlarının ihtiyaçlarını ne kadar çok karşılarsanız, SERP’lerde iyi bir sıralama elde etme şansınız o kadar artar.

Tarama (Crawling)

Bir web sitesini beğendiğinizde sitenin tüm içeriğine göz atıyor ve içerik haritası navigasyonunu takip ediyorsanız Google tarayıcılarının (botlarının) herkese açık web sitelerinde nasıl gezindiğini anlamış olursunuz. Google botları bir web’i taramaya başladığında herkesin ulaşabileceği web sitelerine giderler ve kişilerin yaptığı gibi bağlantıdan bağlantıya atlarlar.

Bu konuda dikkat edilecek nokta Web sitenizin Googlebot’un dosyalarınızı taramasını engellemediğinden emin olmanızdır. Siteniz engellenirse arama motorunda görünmez. Ayrıca, çok karmaşık JavaScript dosyalarının, Google’ın web içeriğinizi doğru şekilde oluşturmasını neredeyse imkansız hale getirebileceğini de belirtmekte fayda var.

Dizin Ekleme (Indexing) ve Site Haritaları (Sitemaps) Neden Önemlidir?

Googlebot herkese açık bir siteyi taradığında bu içeriği belleğine kaydeder ve bu sayfa arama yapan kişinin sorgusuyla en iyi eşleşen ilgili arama motoru sonuçlarında görünür. Ücretsiz bir Google aracı olan Google Arama Konsol’u kullanarak Google’ın içeriğinizi doğru şekilde taradığını ve dizine eklediğini kontrol edebilirsiniz.

Web sitenize temel gezinme özelliklerinizin mümkün olan en basit kodda (HTML)  olduğundan emin olun. Gezinme menünüzü oluşturmak için daha karmaşık JavaScript kullanmak istiyorsanız, Google’ın karmaşık gezinme yapılarını dizine ekleme konusunda sınırlı olduğunu unutmamalısınız. Sitenizin mobil ve masaüstü sürümleri aynı olmalıdır. Her birinde farklı içerik olması, Google’ın sitenizi doğru şekilde dizine eklemesini engelleyebilir.

Sitenizdeki herhangi bir sorun veya hata hakkında daha fazla bilgi edinmek için Site Denetiminde Taranabilirlik raporunu inceleyebilirsiniz.

Oluşturma (Rendering)

Google web sitenizin içeriğini belleğine kaydettiğinde ve dizine eklemeyi bitirdiğinde içeriğiniz SERP’lerde görünmeye başlarsa oluşturma (Rendering) tamamlanmıştır. Google, kullanıcıların içeriğinizi tam istediğiniz gibi görmesini ve etkileşime girmesini sağlamak ister.  Web siteniz JavaScript ve renkli CSS kodları ile oluşturulmuş ise Google’ın işi çok daha karmaşık hale gelir.  Web sitenize ne kadar çok JavaScript ve diğer karmaşık kodlama öğeleri uygularsanız, Google’ın web sitenizi istediğiniz gibi oluşturmakta zorluk çekmesi o kadar olasıdır.

Yapılandırılmış Verileri Uygulama (Structured Data)

Yapılandırılmış veriler oluşturmak, Google’ın kolayca anlayabileceği bir dilde (kod) ayrıntılı bir site açıklaması oluşturarak Google’ın web sitenizin içeriğini anlamasına yardımcı olma eylemidir. Örneğin, yapılandırılmış verileriniz makalenin veya içeriğin başlığını, açıklamayı ve Google’ın beğendiği bir kodda (şema) oluşturulmuş diğer öğeleri içerebilir. Yapılandırılmış verilerin nasıl oluşturulacağını öğrenmek istiyorsanız veya bazı örnekler oluşturmak istiyorsanız, örnekler ve ayrıntılı bir açıklama için Google’ın Codelabs’i inceleyebilirsiniz.

Sayfa Hızı

İnternetin ilk zamanlarında, web sitesi sayfalarını arama motorlarının oluşturması çok daha kolaydı. Programlama basitti ve site öğeleri oldukça yalındı.

Artık JavaScript ve CSS’nin gücü sayesinde web geliştiricileri için çok daha fazla şey mümkün. Web içeriği daha zengin ve dinamik hale geldikçe, sayfa hızı kullanıcı deneyiminde (ve içeriğinizin SERP’lerde ne kadar iyi sıralandığı konusunda) daha kritik bir faktör haline geldi. Ancak sitenizde ne kadar çok JavaScript varsa (özellikle karmaşık öğeler), o sayfanın yüklenmesi o kadar zor olur. Sayfa hızı bir sıralama faktörü olduğundan, bir kullanıcı için içeriğin yüklenmesinin ne kadar sürdüğüne çok dikkat etmelisiniz.

Temel Web Verileri

Önemli Web Verileri, Google’ın bir web sayfasının genel kullanıcı deneyiminde önemli gördüğü bir dizi belirli faktördür. Önemli Web Verileri, üç belirli sayfa hızı ve kullanıcı etkileşimi ölçümünden oluşur: en büyük içerikli boyama (LCP), ilk giriş gecikmesi (FID) ve kümülatif düzen (LCS) kayması.

En Büyük İçerikli Boyama  – Largest Contentful Paint  (LCP): Bu, bir web sayfasındaki içeriğin ana bölümünün kullanıcılar için görünmesi/yüklenmesi için geçen süreyi tanımlar. İdeal süre 2.5 saniyenin altıdır.

İlk Giriş Gecikmesi – First Input Delay (FID):İlk giriş gecikmesi, bir kullanıcı o sayfayla ilk kez etkileşime girmeye başladığında bir sayfanın yanıt süresini ölçer. Bu süre 100 milisaniyeden az olmalıdır. Buna şunlar dahildir: bağlantıları tıklama, düğmelere dokunma ve diğer özel JavaScript eylemleri.

Kümülatif Düzen Kayması – Cumulative Layout Shift (CLS): Bu, sayfa düzeninde bir sayfanın ana içeriğini etkileyen beklenmeyen kaymaların sayısının bir ölçümüdür. Bu sayı 0.1’in altında olmalıdır.

Kullanıcı Dostu Siteler

Kullanıcı dostu siteler, öncelikli olarak  kullanıcı deneyimini optimize eden web siteleridir. Bu, arama motorlarının gerektirdiklerini önemsemediğiniz anlamına gelmez; sadece önce insanları  düşündüğünüz anlamına gelir .

Kullanıcı dostu bir siteye sahip olmanın birkaç yolu vardır ve şimdi birkaçından bahsedeceğiz.

Mobil Öncelikli Dizin Oluşturma (First Mobil Indexing)

Adından da anlaşılacağı gibi, Mobil öncelikli dizin oluşturma, arama motorlarının (ve dolayısıyla web geliştiricilerinin) dizine ekleme için sitelerin mobil sürümlerini dizine eklemeye öncelik verdiği zamandır. Bu, mobil sitenizin deneyimine ve yapısına da büyük önem vermeyi düşünmeniz gerektiği anlamına gelir. Google Arama Konsolu’na gidip sitenize yeni eklenen bir sayfanın son tarama günlüğünü inceleyerek sitenizin mobil öncelikli dizine eklenip eklenmediğini kontrol edebilirsiniz. Önce “Googlebot akıllı telefon”un sayfanızı taradığını görürseniz, hazır olduğunuzu bilirsiniz. Sitenizin değiştirildiğine dair bir açılır pencere almış olabilirsiniz.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (Accelerated Mobil Pages)

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP), web içeriğinin mobil kullanıcılar için kolay ulaşılır hale gelmesi için Google’ın oluşturduğu bir tür açık kaynaklı, HTML çerçevesidir. Bu kod türüne öncelik vermeniz gerekir. Bir mobil cihazdan veya tabletten kolayca erişilebilen türde web içeriği oluşturmalısınız. Web sayfalarınızın kaçının AMP bağlantısı olduğunu site denetim araçlarından görebilirsiniz. Google, web içeriklerini oluşturmak için bu çerçeveyi kullananlara neredeyse kesinlikle tercihli sıralama veriyor. Google, çoğu kullanıcının bir mobil cihazdan geleceğini biliyor ve bu nedenle onların deneyim türlerine öncelik vermenizi istiyor.

AMP olarak bilinen bu açık kaynaklı HTML çerçevesiyle web içeriği oluşturmanın diğer faydaları şunlardır:

  • AMP çok hızlı yüklenir
  • Diğer çerçeve türlerine göre inşa edilmesi çok daha kolaydır
  • Çok sayıda büyük platform AMP’yi destekler
  • Geliştiriciler AMP’de de  CSS uygulayabilir (ancak daha basit kodlar olmalıdır.)

Zayıf ve Yinelenen İçerik

Web içeriği geliştiricilerinin karşılaşabileceği tehlikelerden bazıları, zayıf veya yinelenen içeriktir. Zayıf içerik, Googlebot tarayıcılarına çalışacak fazla bir şey sağlamayan blogları, makaleleri veya web sayfalarını ifade eder. Sayfada, tarayıcıları sitenizin diğer bölümlerine yönlendirmeye yardımcı olacak dahili bir bağlantı olmayabilir. Sayfanın içeriğinin, kullanıcıların arama amacını doğru şekilde hedeflememesi de mümkündür.

Zayıf içeriğe örnek olarak, sitenizdeki başka hiçbir sayfaya bağlantı vermeyen ve aslında sunduğunuz hizmetlerden bahsetmeyen bir hizmet sayfası verilebilir.

Yinelenen içerik, sitenizde başka bir yerde aynı kopyaya sahip blogları, makaleleri veya web sayfalarını ifade eder. Örneğin dil veya sayfa görünümü açısından birbirinden farklı olmayan bebek koltuğu için ayrılmış iki sayfanızın olması olabilir. Google yalnızca farklı içeriğe sahip sayfaları dizine eklemeye çalıştığından, benzer birden çok sayfayla sıralama yapmakta zorlanabilirsiniz.

Kanonik Etiketler

Kanonik etiketler (Kurallı etiketler)  rel=”canonical” olarak adlandırılan,  belirttiğiniz URL sayfasının  orijinal ve gerçek kopyası olduğunu arama motorlarına gösteren işaretlerdir.

Google seçim yapmayı zorlaştırdığı için yinelenen içeriği sevmez. Çok fazla yinelenen içerik, Google’ın web sitenizdeki diğer önemli içerikleri keşfetmek yerine aynı sayfanın birden çok sürümünü tarayarak zaman kaybedebileceği anlamına gelir.

Bu durumu ortadan kaldırmak için kanonik etiketleri kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Kurallı etiketler, bir sayfanın HTML kodunun <head></head> bölümünde bulunur. Ya bir sayfanın URL’sine atıfta bulunurlar (kendinden referanslı) veya başka bir sayfanın URL’sine atıfta bulunarak sinyalleri konsolide edebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eight − two =

Başa dön tuşu