2023’de Daha Güçlü Organik Trafik Almak için En İyi 10 SEO Stratejisi
İçindekiler
2023’de Daha Güçlü Organik Trafik Almak için En İyi 10 SEO Stratejisi
SEO’nun ana kuralları aynı kalsa da, arama eğilimleri gelişir ve web sayfalarımızda optimizasyonu gerçekleştirme yöntemlerini etkiler. Arama motoru teknolojileri geliştikçe SEO stratejinizi nasıl şekillendirmelisiniz? Aşağıda, trafiğinizi ve anahtar kelime sıralamanızı yukarı yönlü tutmak için 2023’de dikkat etmeniz gereken en iyi 10 SEO eğilimi bulunmaktadır.
1. Temel Web verileri (Core Web Vitals) Optimizasyonu
Sayfa hızınızı optimize etmeniz ve mobil uyumlu hale getirmeniz kullanıcıların web sitenizde iyi bir deneyim yaşaması bakımından çok önemlidir. Her geçen gün önemi artan kullanıcı deneyimi 2023’ de de Google sıralama faktörü arasında olacaktır.
Temel Web Verilerine Google Page Speed ve Pagespeed Insights platformlarından erişim sağlayabilirsiniz. Analiz sonuçları aşağıdaki performans ölçümlerini içerir:
İlk İçerikli Boyama – First Contetful Paint (FCP): FCP, sitenizin yüklenmeye başlandığı andan tam açılışına kadar olan süreyi ölçer.
En Büyük İçerikli Boyama – Largest Conte(LCP): Sayfadaki en büyük içerik varlığının yüklenmesi için geçen süreyi ifade eder.
İlk Giriş Gecikmesi – First Input Delay (FID): Sitenizin, bir kullanıcının sayfayla ilk etkileşimine yanıt vermesinin ne kadar sürdüğünü ölçer.
Kümülatif Mizanpaj Kayması – Cumulative Layout Shift (CLS): Bir kullanıcı etkileşimi olmadan web sitenizde kaç tane beklenmeyen mizanpaj kayması meydana geldiğini ölçer.
2. Mobil Öncelikli Dizin – Mobile First Indexing (MFI)
2023’de SEO yatırımlarınızı yönlendirecek tüm alanlar arasında, sitenizin mobil cihazlar için optimizasyonunun iyileştirilmesi, arama motoru performansınız üzerinde en somut etkiye sahip olacaktır. Çünkü Google 2018’de MFI sistem (crawling, indexing ve ranking) taramalarını web sitelerinin masaüstü versiyonunu değil mobil versiyonunu baz alarak değerlendirmeye başlayacağını duyurdu. Mobil kullanıcıların daha etkili bir kullanıcı deneyimi elde etmeleri için bir çok siteyi mobil versiyonları ile değerlendirmeye başladı. 2020 yılında MFI anlayışına getirdiği büyük bir güncelleme ile artık tüm web dünyasındaki sitelerin %70’inin Mobile First Indexing ile değerlendirildiğini bildirdi. Şimdi Mobil First Index (MFI) ‘in özelliklerini anlamaya çalışalım.
Mobile First Indexing (MFI) Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Özellik
Mobil First Indexing ile web sitenizi mobilde etkili çalışacak şekilde uyarladıktan sonra sitenizin organik görünürlüğünün arttığını göreceksiniz. Sitenizin MFI ile uyumlu olup olmadığını ve mevcut sorunları düzeltmenize yardımcı olabilecek 5 özellik şöyledir:
Sitenizin Mobil Öncelikli İndekslemede (MFI) Olup Olmadığını Kontrol Edebilirsiniz:
Web sitenizin mobil öncelikli indekslemede olup olmadığını Google Search Console ile analiz edebilirsiniz. Googlebot smartphone olarak tarandığını görüyorsanız, web siteniz mobil öncelikli indekslemededir.
Mobil First Indexing’ten Vazgeçemezsiniz:
Mobil öncelikli indekslemeye bir kez geçtiğinizde, devre dışı bırakmanın bir yolu yoktur. Böylece, sitenizi tasarlarken ve içerik planlarken sitenizin mobil cihazlarda kullanıcılara nasıl göründüğünü dikkate almalısınız.
Google Tek Dizine Sahiptir:
Google’ın bir masa üstü ve bir mobil dizini yoktur. Yalnızca bir dizin var dır. Mobil öncelikli dizine ekleme, Google’ın sahip olduğu web sayfalarının dizini ile değil, sitenizi tarayan ve dizine ekleyen Googlebot ile ilgilidir.
Sitenizin Mobil Uyumluluğunu Test Edebilirsiniz:
Google’ın mobil uyumluluk test aracını (Google’s mobile-friendly test tool) kullanarak sitenizin mobil uyumluluğunu test edebilirsiniz.
Web Siteniz Mobil ve Masaüstü Cihazlarda Aynı Deneyimi Sağlamalıdır
Tasarımcıların mobil UX’ine odaklanırken masaüstü görünümdeki öğeleri azaltmamaları gerekir. Google bir kullanıcının mobil cihazda ve masaüstü cihazda aynı fonksiyonları kullanabilmesini önemser.
Mobil ve masaüstü siteler arasında tutarlılık açısından dikkate alınması gereken temel öğeler şunlardır:
- Yapılandırılmış veri
- Meta veri
- Meta robot etiketleri
- Reklam yerleştirme
- Resimler ve videolar
MFI’ e eklemeden kaynaklanabilecek sorunları önlemek için bu öğeleri mobil ve masaüstü cihazlarda aynı tutmanız önemlidir.
3. Sesli Arama Sorguları (Voice Search)
Son yıllarda akıllı telefonların gelişen teknolojileriyle birlikte sesli arama yöntemi popüler olmaya başladı. Apple Siri, Amazon Alexa ve Google Asistan gibi sesle etkinleştirilen sanal asistanlar internette arama yapmayı konuşmak kadar kolay hale getirdi.
2022’de Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun % 40,2’si sesli arama özelliklerini kullandığı tespit edildi. Google’da mobil cihazlarda yapılan toplam arama sayısının %20’si seslidir.
Peki sesli arama sorgularını optimize etmek için ne yapmak gerekir?
Sayfa yükleme hızınızı maksimuma çıkarın:
Sayfa hızı genellikle SEO’nuzu etkileyebilir, ancak sesli arama için optimize ederken web sitenizin 3 saniyeden daha kısa sürede yüklenmesi gerekir.
Konuşma İçeriği Yazın:
Sesli arama ile klasik arama arasındaki en önemli fark kelimelerdir. Örneğin, insanlar bir arama sorgusu yazdıklarında “en iyi balık beşiktaş” gibi bir şey yazabilirler. Ancak, sesli aramayı kullandıklarında, muhtemelen daha fazla konuşma olacaktır. Bu nedenle, arama terimi daha uzun olacak ve daha çok “Beşiktaş’taki en iyi balık restoranları hangileri?” gibi görünecek. İçeriğinizde uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanarak bu sonuçları görüntülemesi gerekir.
Featured Snippet’lara Odaklanın:
Featured snippet’ler, ücretli reklamlardan hemen sonra, organik arama sonuçlarından önce görünen bir web sayfasındaki özet yanıttır. Okunması kolay ve güvenilirdir. Siri veya Google Asistan gibi dijital asistanlar, soru sorulduğunda bunları yüksek sesle okur.
İçeriğinize yalnızca anahtar kelimeler uygulamak yerine, kullanıcılarınızın en sık sorulan sorularını yanıtlamaya çalışmalısınız. İçeriğinizi 40 ila 50 kelimeyi geçmeyen kısa cümlelere ve paragraflara ayırmalısınız. Google ayrıca sesli arama sonuçlarını sunarken H1-H6 başlık etiketlerini ve madde işaretlerini alır, bu nedenle içeriğinizi oluştururken buna dikkat etmelisiniz.
Yerel Arama (Local Search):
Yerel aramaya odaklanmak sesli arama sonuçlarınızı büyük ölçüde artırabilir. Sesli arama sorgularının %22’sinden fazlası, “Yakınımdaki en iyi restoranlar hangileri?” gibi sorulara konuma dayalı cevaplar arayan kişilerdir. Bunun gibi yerel içeriğe yatırım yaparsanız, sonuçlarda daha üst sıralarda yer alma olasılığınız artacaktır.
4. Video İçerikleri:
Son zamalarda kullanıcılar tarafından oldukça ilgi gören çevrimiçi videolar Cisco’nun yaptığı araştırmaya göre 2022 yılında tüm çevrimiçi trafiğin %82’sini oluşturacak ve bu hala dünyanın video talebini karşılamıyor olacak. HubSpot, kullanıcıların %43’ünün daha fazla video içeriği talep ettiğini belirtiyor. SEO’nuzu geliştirmek ve video içeriğinizi Featured Snippet’lerde almak için şu şekilde optimize edebilirsiniz:
- Video içeriğinizi bölümlere ayırarak Google’ın videonuzdaki içeriği anlamasına yardımcı olun. Bu, Google’ın videonuzdaki farklı klipleri bir snippet’te kullanmasını kolaylaştırır.
- Videonuzu SEO İçin Optimize etmelisiniz. Videonuzun ne hakkında olduğunu Google’a anlamak için başlığınızı, açıklamanızı ve etiketlerinizi uygun anahtar kelimeler kullanarak oluşturmalısınız.
- Altyazı Oluşturun. YouTube ve Google’ın videonuzun her kelimesini anlama olasılığını artırmak için bir konuşma metni yükleyin.
5. Arama Niyeti (Search Intent)
2022’de en çok üzerinde konuşulan SEO konularından biri olan Search Intent ya da user Intent 2023 yılının da odak noktası olacaktır. Arama niyeti, bir kullanıcının bir arama motorunda arama yaparken odaklandığı ana hedeftir. Örneğin, akşam yemeği için çorba içmek istiyorsunuz ama aç olduğunuz için çabuk hazırlanabilen bir tarif olsun istiyorsunuz. Böylece Google’da “hızlı çorba tarifleri” ararsınız. Sadece 10 dakikada hazırlanan bir tarif bulduğunuzda ona tıklarsınız. Tam olarak aradığınız şey budur.
“Çabuk çorba tarifi” arayan yeterli sayıda kişi aynı şekilde hissediyorsa, bu sonuç önemli bir sıralama artışı elde edecektir.
Google, kullanıcılara SERP (arama sonuç sayfaları) en alakalı web sayfası sonuçlarını en ulaşılabilir şekilde sunmayı hedefler. Her anahtar kelimenin amacını belirleyin. İçeriğiniz bu arama amacı ile ne kadar iyi eşleşirse, o kadar iyi sıralanır. Bu nedenle ilk adımınız, hedef anahtar kelimenizin arama niyetini bulmaktır. Arama niyeti ile eşleşmeyen içerik sıralamaya girmez. Google, insanlara tam olarak istedikleri arama sonuçlarını vermede daha iyi hale geldikçe, arama niyeti eşleşmesi olan içerik oluşturmak 2023 SEO için bir zorunluluk olacaktır.
6. Google Lens Uygulaması:
Google Lens kamera ile yapay zekayı birleştiren bir uygulamadır. Google Lens, gördüklerinizi aramanıza imkan tanır. Bir fotoğrafı, kameranızı veya hemen hemen herhangi bir görüntüyü kullanarak Lens, görsel olarak benzer görüntüleri ve ilgili içeriği keşfetmenize yardımcı olur ve internetin her yerinden sonuçlar aktarır.
7. Kullanıcılar Bunları da Sordu (People Also Ask) Özelliği:
Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Google’ın 2,5 milyon arama sorgusu üzerinde “Kullanıcılar Bunları da Sordu” özelliğinin artık aramaların yaklaşık %48,6’sında göründüğünü gösterdi. SERP’in genellikle birinci konumun üzerinde göze çarpan yerleşimi ile bir çok sayfa burada yeralmak istemektedir. Bu sıraya yükselmek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:
- İçeriğinizde sık sorulan sorulara yer verin. Sık sorulan soruların cevaplarını anahtar kelime analizi yaparak oluşturun.
- H2’ler, H3’ler ve H4’lerdeki sorular da dahil olmak üzere kapsamlı cevaplar sağlayın.
8. Mevcut İçeriği Güncellemek:
Arama motorları kullanıcılar için en alakalı ve en yeni içeriğe öncelik verdiği için içeriğinizi mümkün olduğunca güncel tutmak önemlidir. Güncelleme yöntemleri şöyledir:
Mevcut blog gönderilerini güncellemek: Eski blog gönderinizin yayınlanma tarihini değiştirmeniz işe yarayamayacaktır. Google, güncel içerikleri üst sıralara taşımaktadır. Bu nedenle, eski makaleleri tekrar ziyaret ederken, en güncel verileri ve gerçekten alakalı bilgileri ve bir anahtar kelime araştırması yaparak elde etmeye çalışın.
İçeriğinize orijinal veriler eklemek: İnfografikler veya çizelgeler gibi kendi veri tabanlı içeriğinizi oluşturduğunuzda daha fazla sosyal paylaşım ve geri bağlantı elde edersiniz.
Resimleri güncellemek: Makalenizde ya da sitenizin çeşitli sayfalarında kullandığınız resimlerin güncellenen versiyonları çıktıysa bunları eskileriyle değiştirmeniz gerekir. Örneğin, bir makalenizde Instagram’ın 2013 yılındaki ekran görüntüsünü paylaştıysanız hala bu görüntünün olması eski bir içerik olduğunu düşündürür.
9. Yapay Zeka (Artifical Intelligence):
Yapay zeka (AI), insanların çevrimiçi içerikle nasıl etkileşime girdiğini anlamaya ve geliştirmeye devam ettikçe SEO stratejisinde önemli bir rol oynamaya devam edecektir. Google tarafından geliştirilen RankBrain özellikle dikkate değerdir. RankBrain milyonlarca kelimenin algoritmik olarak yazılması ve bilgisayar sistemi tarafından anlamlandırılması amacıyla yaratılmış bir sistemdir. Büyük olasılıkla 2023’de Google’ın arama motoru sonuç sayfaları (SERP’ler) için en önemli sıralama faktörlerinden biri haline gelecektir.
10. Google Keşfet (Discover)
Kullanıcılar, bir arama terimi girdiklerinde normal aramadan farklı olarak Google Discover farklı bir yaklaşım benimser. Google Discover, bir sorguya yanıt olarak sonuçları göstermekten ziyade kullancının ilgi alanlarıyla eşleşen sonuçları gösterir. Sık aralıklarla hedef kitlenize uygun ve kaliteli içerikler üretmelisiniz. İçeriklerinizin video ve yüksek kalitede görseller içermesi önemlidir. Uygulama konusunda başarılı olursanız artış gösteren doğal bir trafik elde edebilirsiniz.